Nagymáté Hanna, egy másfél éves korában orvosi műhiba miatt elhunyt kislány. Az alapítványt szülei hívták életre, örök emléket állítva kislányuk életének. Ezen a felületen minden, a Hanna életével és halálával kapcsolatos fontos információ megtalálható.

 

Az alapítvány adatai:

Adószám: 18476239-1-43
Bankszámlaszám: 11711010-20002279
Cím: 1116 Bp., Nádudvar u. 11/b, 
Telefonszám: 06-30-657-7183

 

Az alapító okiratban megfogalmazott célok, az alapítvány által végezhető tevékenységek

A Nagymáté Hanna Alapítvány létrehozásának személyes és szomorú apropója van. Kislányunk, Nagymáté Hanna, 2004. szeptember 04-én orvosi műhiba áldozata lett.

Nem értettük, és ma sem értem, hogyan történhetett meg, pedig élete utolsó 4 napján végig vele voltunk, halálát végig éltük. Ő az életét, mi pedig Őt, a teljes értelmetlenség jegyében vesztettük el.

A kislányunkról elnevezett, és tiszteletére létrehozott Nagymáté Hanna Alapítvány 2006-ban került bejegyzésre.

A legfontosabb feladat, de ma már tudjuk, hogy a legnagyobb kihívással járó is egyben…

Magyarországon az orvosi mulasztások száma növekvő tendenciát mutat. Érintettként alapítványunk létrehozásával célunk nem csupán az volt, hogy méltón emlékezzünk mindazokra, akik orvosi felelőtlenség miatt, értelmetlenül elvesztették életüket, hanem az is, hogy a műhibák előfordulásának lehetőségét a minimálisra csökkenthessük. Szeretnénk minél nagyobb hangsúlyt fordítani a megelőzésre, de sajnos számolnunk kell más tragédiák bekövetkeztével is, ebben az esetben minden formában és módon a hozzátartozók támogatása a célunk. Alapítványunk tenni kíván a gyermekek megóvásáért, fogni a szülők kezét akkor is, ha nincs baj, és akkor is, ha adódik. Az életet szeretnénk könnyeddé és biztonságossá tenni, esetleges gond esetén a rendelkezésünkre álló minden módon és eszközzel támaszt nyújtani.

Akad azért könnyebben megvalósítható célja is az alapítványnak…

I.

  • a gyermekorvosok munkájának támogatása orvosi műszerek, berendezések  adományozásával

  • képzések biztosítása az egészségügyben dolgozók számára

  • új, barátságos, gyermekbarát környezet kialakítása a kórházak gyermekosztályain, gyermekorvosi rendelőkben, a tanácsadói várókban

  • A gyermekek kórházban tartózkodását megkönnyíteni a gyermekekkel folytatott aktív foglalkozással

  • a szülők lelki támogatása, pihenésük biztosítása gyermekük kórházi tartózkodása alatt

II. Családi Központ elindítása és működtetése:

Kikelet Családi Kikötő néven indult el az általunk életre hívott családi központ, mely 2007-2011-ig működött Makón. Jól strukturált programokkal, remek szakember gárdával gondoskodtunk a legkisebb korosztálytól az időskorúakon át minden generációról. Központunkban a folyamatos gyermekmegőrzés mellett – ezzel is támogatva a nők munkába való visszatalálását -, életmódtámogató programokkal és egészséges életmódra neveléssel segítettük a hozzánk fordulókat. /gyermektorna, relaxáció, jóga, babamasszázs, pilates, intimtorna/ A közösségfejlesztés részeként a különböző generációkat felölelő klubfoglalkozásokkal, öntevékeny csoportok működtetésével próbáltuk a helyi közösségi kapcsolatokat erősíteni. Családi Központunkban a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztése és a hátrányos helyzetű gyermekek felkarolása is fontos cél volt. Nyaranta különböző témájú táborok szervezésével segítettük a gyermekek szabadidejének változatos és értelmes eltöltését.

III. Műhibák megelőzése:

  • EMLÉKNAP /szeptember 04./ – a műhiba áldozatokra való megemlékezés és tisztelet megadása

  • Segítségnyújtás a műhiba áldozatok hozzátartozóinak (információs bázis)

  • jogi tanácsadás

  • pszichológiai tanácsadás

  • gyászmunka támogatása

és igennnnn, azt hiszem helyben vagyunk, nincs harc, nincs küzdelem, felismertem a határaimat, és bár kevésbé nagy ívű célokat látok most magam előtt, gyakorlati hasznát tekintve nem csekélyebb mint az eddigiek.

Úgy hiszem félúton vagyunk, hiszen egy jól szerkesztett, informatív, látványos és könnyen kezelhető információs felület elindításán dolgozunk, avagy megvalósulni látszódik az alapítvány egyik fontos célkitűzése, s kedves Olvasó, ha most épp e sorokat olvasod, nem is fél út ez már, célba értünk.