Idős kor

A nagytakarítás ami segíthet elfogadhatóbbá tenni a halál gondolatát

 

"Praktikumok halál esetére" Mi beszélünk a halálról, mi már nem fordítunk hátat. Lehet s talán inkább kell készülni a halálra. Mert az ember halálával eltűnik végül, de mi a helyzet azzal, amit magunk mögött hagyunk? ha igyekszünk felkészülni a halálunkra, akkor megkönnyítjük hozzátartozóink terhét, fájdalmát. S a rendrakás, csak egy, a sok praktikum közül, amivel készülhetünk az utolsó nagy utazásra."

 

Einspach-Tisza Kata: Ki mondja meg, hogy öregek vagyunke?

Mivel idősellátásban dolgozom, egyik kedvenc témám az öregedés. Lehet jól dönteni, ebben biztos vagyok és akkor nem beszélek sorskérdésekről.

Íme egy nagyon jó cikk a témában:

http://www.unikornis.hu/elet/20161029-ki-mondja-meg-hogy-oregek-vagyunk-eloiteletek-elheto-oregkor-interju-einspach-tisza-kata.html

"Felkészülés egy boldog öregségre"

"Az idős kor felszabadító, megszabadulunk olyan kötelékektől, amelyet egész életünkben hordanunk kellett. Ezt a szabadságot fel kell fedezni, örömmel üdvözölni, és élni vele. Hivatásunk, munkánk, szerepeink egész életünkben egyfajta keretbe szorítottak, most itt a lehetőség, hogy olyasmiket is kipróbáljunk, amikről még csak nem is álmodoztunk. Felfedezhetjük alkotó, kreatív énünket, kiépíthetünk új készségeket, felvehetünk új szokásokat." /Singer Magdolna/

Kezdjetek el élni

Mindig pörölök, ha boldogtalan embereket látok. Akkor is ha fiatalt, akkor is, ha korosodót. Mert hiszem, hogy sosem késő az életet választani. Érdemes időnként az életünket megpróbálni kívülről, felülről nézni.

Megfontolandó szavak az öregségről

"...Sosem cserélném el az én nagyszerű életemet, a szerető családomat, az én csodálatos barátaimat a kevésbé ősz hajért vagy egy feszes hasért. Ahogy korosodtam, egyre kedvesebb lettem a magam számára és kevésbé kritikus magammal szemben. A saját barátommá váltam. ...."

http://www.noitemak.eoldal.hu/cikkek/az-oregsegrol.html

Az öregedés pozitív alternatívái képekben

Több felületen vitaindítóak voltak az alábbi linken található képek, amelyen jó néhány sármos, korosodó férfi került bemutatásra. Vannak, kik úgy vélik, ezek idősödő öreg urak, akik amúgy nem többek 40-nél, ráadásul modellek. Jól lehet van abban igazság, hogy az illusztrációnak vajmi kevés köze van a valósághoz, aligha túl gyakran futunk össze ilyen jól karbantartott idősödő férfi emberekkel. Az viszont talán nem lehet vita tárgya, hogy az ápolt külső nem egyenesen arányos azzal, hogy valaki rossz nagyszülő lenne, vagy elhanyagolja a családját.

Oldalak